A A A K K K
для людей із порушенням зору
Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

свято Івана Купала

Дата: 09.08.2018 09:57
Кількість переглядів: 546

Фото без описуУ колі річних свят  свято Купала є одним із найголовнішим, і відзначається урочисто і пишно. Цьому сприяє пора його проведення: сонце в цю пору найсильніше, трави і квіти найбільш цілющі. Як народне свято, день Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними обрядами та піснями. З далекої давнини збереглися в українського народу ці купальські звичаї.

07 липня у центрі селища Антоніни відбулось свято Івана Купала, участь у святкуванні якого  взяли колективи із закладів культури Антонінської громади.

Купальські заходи, які проводили клубні заклади, надавали можливість жителям не просто бути глядачами, а стати учасниками обрядового дійства.

Серед присутніх були і молодь, і літні люди, і молоді сім’ї з дітьми, але об’єднували усіх символи генетичного коду – вишиванки, які одягнули гості на свято, звичаї та традиції. Найменші дітки у святковому казковому вбранні, школярики в українському традиційному одязі; хлопці у шароварах, а дівчата у віночках.

 Ще задовго до запланованого початку заходу дівчата збирали польові трави для традиційного символу свята – віночка, а чоловіки готували багаття.

На святково прибраній сцені сільська хатинка з солом’яною стріхою, біля хати прибраний квітами тин, віз.

Дійство розпочалось з виступу зразкового фольклорного гурту «Родовід». Хлопці  і  дівчатка у білому вишиваному вбранні вбирали Марену, співали Купальські пісні, водили хороводи.

Музика, чудові традиційні обрядові танці, хороводи, прикрашання купальського деревця – все це зачаровувало, змушувало котрий раз нагадати всім, що ми – українці, які шанують народні звичаї.

Організаторами свята були Антонінська селищна рада, відділ освіти, молоді, спорту, культури і туризму Антонінської селищної ради, за сприяння місцевих приватних підприємців.

До участі в купальському дійстві були залучені працівники культурних закладів усієї громади, майже вся молодь, школярі і дошкільнята, не лише жителі смт. Антоніни, а й  діти і дорослі з сіл Антонінської ОТГ. Всі вони стали і учасниками святкової музичної феєрії.

Основою сюжету святкового вечора була театралізована українська вистава «Ой на Івана, на Купала», в яку було включено пісні, танці, конкурси, ігри.

Працівниками культурних закладів громади був організований конкурс гостинності, на якому усіх Купальських гостей пригощали смачними варениками, пирогами, пампушками і всілякими різними смаколиками домашнього виробництва, а директор місцевого рибного господарства - смачною рибною юшкою, приготованою на багатті.

Також милувала око виставка робіт рукодільниць Антонінської громади, серед виробів були вишиті рушники, серветки, скатертини, картини та іконки з бісеру.

Свято продовжилося запаленням купальського вогнища та дискотекою.

Вся громада, особливо молодь, висловлює велику вдячність за розуміння, підтримку, ініціативність і небайдужість до розвитку культури і відновлення звичаїв і традицій нашого народу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора