A A A K K K
для людей із порушенням зору
Антонінська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Візит польської делегації в рамках збереження історичної спадщини

Дата: 11.09.2019 14:17
Кількість переглядів: 445

Фото без описуЗ 11 по 21 вересня селище Антоніни відвідали мистецтвознавець Тереза Багінська-Журавська та архітектор-дизайнер музею-замку Ланцут (Польща) Вжеслав Журавський разом із   студентами  Ряшівської Політехніки ім. Ігнація Лукасевича.

Метою приїзду був навчальний проект рисункової інвентаризації історичних будівель, що залишилися в Антонінах з графських часів.

Пані Тереза та  пан Вжеслав Журавські відвідують селище не вперше. Рік тому, 28 вересня, за їх сприяння було відкрито в Антонінах  «Музей Потоцьких».

На сьогоднішній день музей розширюється. Подружжя Журавських  розроблятимуть проект перенесення музейної експозиції закладу «Музей Потоцьких» у нові просторіші кімнати.  Нове приміщення було відремонтовано завдяки реалізації проекту «Капітальний ремонт кімнат Антонінського Будинку творчості дітей та юнацтва Красилівського району Хмельницької області» за кошти субвенції з державного бюджету та за рахунок місцевого бюджету.

Пан Вжеслав Журавський здійснив розробку постаменту, на якому знаходився пам’ятник «Левиці з левеням», спираючись на архівні фотографії. Така опція дасть змогу відновити монумент до стану, в якому його бачили ще Юзеф та Гелена Потоцькі. Планується також змінити його місцезнаходження, перенести ближче до центру селища.

Окрім цього, саме за їхньої ініціативи відбувся візит студентів, кураторами якого вони й стали, в рамках розвитку відносин у галузі культури та відновлення архітектурних пам’яток Антонін.

Група з 9 студенток та 2 асистенток, які навчаються на 3, 4 та 5 курсах факультету «Архітектура і урбаністика», протягом десяти  днів здійснювали заміри, графічні рисунки та переносили їх на папір, а далі у комп’ютерну графіку.

Таким чином, куратори спільно з студентами протягом цих днів здійснили рисункову інвентаризацію Вілли над ставом, Будинку брамного гауптвахту та трьох брам.

Результати роботи були представлені 20 вересня. У ході зустрічі члени групи студентів провели показову презентацію: розповіли, що вдалося здійснити за цей період та особливості своєї роботи, продемонстрували розробку своїх матеріалів за допомогою комп’ютерних технологій, що допомогло побачити будівлі ззовні, зсередини та у розрізі. Окрім загального вигляду, було окреслено деталі, що збереглися. Проект рисункової інвентаризації дасть змогу відновити автентичний вигляд будівель та брам.

В майбутньому планується продовження співпраці між органами місцевого самоврядування та керівництвом Ряшівської Політехніки ім. Ігнація Лукасевича, допоки не буде проведено інвентаризацію всіх будівель, що залишилися з графських часів.

Як сказала  пані Тереза: «Юзеф Миколай Потоцький та Роман Потоцький. Антоніни і Ланцут. Так навіть історично склалося, що ми повинні допомагати один одному, бо це ж були рідні брати!».

Такий міжнародний досвід, безумовно, є важливим для селища Антоніни, оскільки посилює співпрацю у сфері культури і збереження історичної спадщини.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора